Kokoomuksen Aalto-Setälä vaatii vaikuttavia toimia hiilineutraaliuden tavoittamiseksi

Kokoomuksen Aalto-Setälä vaatii vaikuttavia toimia hiilineutraaliuden tavoittamiseksi
Pauli Aalto-Setälä. Kuvaaja: Kimmo Falck

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Aalto-Setälä korostaa hiilineutraaliuden tavoitteen vaativan konkreettisia ja todennettavia toimia. Hallitus aikoo tukea maankäyttösektoria vähentämällä energia- ja metsäteollisuuden hiilipäästöjä hiilensidontateknologian avulla, joka asennetaan tehtaiden piippuihin.

Aalto-Setälä muistuttaa, että sekä nykyinen että edellinen hallitus ovat sitoutuneet ilmastolain mukaiseen hiilineutraalin Suomen tavoitteeseen. Hän painottaa, että päästövähennykset on toteutettava sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisella tavalla.

Lue myös: Kuluttajien valinnat ovat merkittävässä roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Oppositiopuolueet ovat myös pitäneet tätä tavoitetta esillä. Aalto-Setälän mukaan lisätoimia tarvitaan, jotka ovat varmoja ja kustannustehokkaita, eikä suomalaisten arjen hintaa haluta nostaa kohtuuttomasti.

Kritiikkiä on kohdistunut hallituksen keskittymisestä hiilen talteenottoon, kun samalla on pelätty maankäyttösektorin päästöjen vähentämisen unohtuvan. Aalto-Setälä kuitenkin vakuuttaa, että maankäyttösektorin päästövähennyksistä ei luovuta, vaan talteenotto on vielä varmempi keino. Hän korostaa, että hiilinielujen romahdus vaatii monipuolisen lähestymistavan.

Orpon hallitus jatkaa panostamista hiilinielujen tutkimukseen, hiilensidonnan mittaukseen ja laskentamallien kehittämiseen. Lisäksi arvioidaan maankäytön muutosmaksun käyttöönoton vaikutuksia.

Aalto-Setälä korostaa, että hiilineutraali Suomi on yhteinen tavoite, joka vaatii pitkäjänteistä työskentelyä ja vaikuttavia toimia kaikilta. Hän rohkaisee kaikkia yrittämään kohti tavoitetta, vaikka tie olisikin vaikea.

Lähde: Kokoomuksen tiedote

Päätoimittaja