Näin paljon alkoholin tehovalvonta vaikutti alkoholin verkkokauppaan

Tulliin takavarikoidaan säännöllisesti ulkomailta tulevia alkoholijuomia. Kuvassa tullivirkailija alkoholijuoman kanssa.

Tulli ja Verohallinto aloittivat marraskuussa 2022 alkoholin verkkokaupan tehovalvonnan. Tehovalvonta on vaikuttanut myyjien käytökseen sekä vähentänyt alkoholin tilaamista ulkomailta.

Mainos

Parhaiten tehovalvonta on näkynyt alkoholin myyjien käytöksessä. Aiemmin moni kauppa suositteli asiakkailleen kuljetusliikettä. Uudistuksen jälkeen suosittelu on vähentynyt. Tämä johtuu siitä, että mikäli myyjä suosittelee tai järjestää kuljetuksen, alkoholista maksettava valmistevero lankeaa myyjän vastuulle. Muussa tapauksessa asiakas vastaa veroista. Verohallinnon ja tullin tehovalvonnan tarkoitus on ollut varmistaa, että verot maksetaan Suomeen.

– Asiakkaan näkökulmasta tämä tarkoittaa, että nyt vastuu valmisteverojen maksamisesta voi kuulua hänelle, vaikka aikaisemmin samasta verkkokaupasta tilatessa vastuu on voinut olla myyjällä, ohjaus- ja valvontapäällikkö Sami Peltola Verohallinnosta kertoo Tullin tiedotteessa.

Lue myös: Alkoholin myynti kääntyi laskuun

Verolainsäädännön näkökulmasta alkoholia saa tilata ulkomaisesta nettikaupasta, kunhan verot tulevat maksetuiksi.

– Tarkoituksemme ei siis ole estää alkoholin ostamista ulkomaisista verkkokaupoista.Oston yhteydessä maksetun arvonlisäveron lisäksi pitää kuitenkin maksaa valmistevero Suomeen. Verovelvollisuus pitää hoitaa OmaVerossa ennen tuotteiden lähettämistä, Peltola toteaa.

Tehovalvonta lisäsi veroseuraamuksia

Alkoholia ostettiin ulkomaisista nettikaupoista vuonna 2021 arviolta 33 miljoonaa litraa. Verohallinto arvioi, että valmisteverot maksettiin 2021 vain noin yhdestä prosentista netistä tilatuista alkoholijuomista, ja että Suomi menettää sen vuoksi vuosittain arviolta 80–100 miljoonaa euron verotulot.

Verohallinto ottaa tehovalvonnan aikana haltuun alkoholilähetyksiä, joiden valmisteveron maksaminen kuuluu viranomaistietojen mukaan myyjäyritykselle ja joista ei ole tehty vaadittua ilmoitusta ja maksettu vakuutta. Marras-joulukuussa Verohallinto teki haltuunottopäätöksen yhteensä 18 400 litrasta alkoholijuomia.

Lue myös: Stoppi halvalle alkoholille? Tulli aloittaa tehovalvonnan

Mainos

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: