Digitaalisen median käyttö heikentää nuorten unenlaatua

Myöhäisillan sosiaalisen median ja muun digitaalisen median käyttö heikentää unenlaatua etenkin iltavirkuilla nuorilla.

Myöhäinen digitaalisten medioiden käyttö heikentää erityisesti iltavirkkujen nuorten unen laatua ja kestoa, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Lue myös: Tutkimus paljastaa – ykköstyypin diabeteksen torjuntaan uusi lääke-ehdokas

Osa ihmisistä kokee itsensä virkeimmäksi aamupäivästä, osa on virkeimmillään iltapäivästä, ja suurin osa sijoittuu näiden välille. Tällainen taipumus, kronotyyppi, määrittää ihmisen unen tarvetta ja ajoittumista.

– Kronotyyppi eli vuorokausirytmityyppi on luontainen ominaisuus, joka ilmenee yksilöllisinä eroina elimistön toimintojen ajoittumisessa, kuten kykynä ylläpitää vireystilaa päivällä ja nukkua yöllä, väitöskirjatutkija Laura Kortesoja kuvailee.

Tutkimus on osa Kortesojan väitöskirjatutkimusta, jossa hän tarkastelee vuorokausirytmin, unen ja myöhäisillan digitaalisen median käytön vaikutusta nuorten oppimiseen ja hyvinvointiin.

– Aiemmissa tutkimuksissa ei ole tarkasteltu, miten kronotyyppi eli luontainen taipumus suosia aamu-, päivä- tai ilta-aikaa määrittelee eri digitaalisten medioiden iltakäytön ja unen välistä suhdetta.

Lue myös: Matalan kynnyksen palvelut nuorille parantaisi nuorten mielenterveydettä

Somen käyttö vaikuttaa unenlaatuun

Digitaalisen median käyttö illalla tai yöllä voi viivästyttää nukkumaanmenoaikaa ja vaikuttaa unenlaatuun sekä heikentää päivän aikaista vireystilaa. Sosiaalisen median käyttö illalla vaikuttaa etenkin iltavirkkujen nuorten unenlaatuun ja päivän vireystilaan. Musiikin kuuntelu ja elokuvien katselu vaikutti eniten päiväväsymykseen, somen käyttö taas heikensi unenlaatua.

– Iltavirkuilla nuorilla on suurempi riski sekä myöhäisillan median käytön että riittämättömän unen kielteisille vaikutuksille, Kortesoja kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkein vuonna 2016 eri lukioista ja ammattikouluista ympäri Suomea 15–20-vuotiailta nuorilta.

Päätoimittaja