Sähköautojen kysyntä pysynyt korkealla energiakriisistä huolimatta

Energiakriisi on nostanut sähkön hinnan ennätyskorkealle. Tämä ei ole kuitenkaan vaikuttanut negatiivisesti sähköautojen kysyntään.

Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä Suomessa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 45 % oli sähköllä ladattavia. Pelkästään sähköllä toimivien akkusähköautojen osuus ensirekisteröinneistä oli 25 %.

Lue myös: Näin kallista sähkö voi olla alkuvuonna 2023

Samaan aikaan pelkillä fossiilisilla polttoaineilla kulkevien autojen osuus on laskenut ennätyksellisen alas. Vuonna 2015 rekisteröidyistä autoista 96 % kulki perinteisellä polttomoottorilla, vuoden 2022 aikana niiden vastaava osuus laski noin kolmeenkymmeneen prosenttiin. Koko vuoden 2022 ensirekisteröinneistä Suomessa 37,6 % oli sähköllä ladattavia.

Sähköautojen osuus voisi olla vielä paljon suurempi, mutta päättynyttä vuotta leimasi maailmanlaajuinen komponenttipula. Lisäksi autojen hankintahinnat ovat keskimäärin nousseet, ja hinnannousu, yhdistettynä taantuman pelkoon, heikentää innokkuutta hankkia uusi auto. Komponenttipula on näkynyt myös autojen varustetasoissa, joista on jouduttu tinkimään.

Lähde: Energiateollisuus ry:n tiedote

Päätoimittaja