Lentokonematkustajien määrä kasvoi vuonna 2022, Euroopan matkojen määrä jo pandemiaa edeltävällä tasolla

Tuoreimpien lentoliikenteen vuositilastojen perusteella Finavian kautta matkusti vuonna 2022 yli 15,4 miljoonaa matkustajaa. Matkustajamäärät kasvoivat selvästi koronan runtelemasta vuodesta 2021.

Vuonna 2022 Finavian lentoasemien kautta kulki yhteensä 15 405 024 matkustajaa. Heistä 78 prosenttia lensi kansainvälisillä lennoilla ja 22 prosenttia kotimaan lennoilla. Matkustajamäärä kasvoi 187 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Lue myös: Maailman viidenneksi suurin lentoyhtiö yhteistyöhön lohkoketjuyrityksen kanssa

Lento-operaatioita eli nousuja ja laskuja Finavian lentoasemilla oli yhteensä 167 409, joka on 83 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Suosituimmat lentokohteet Finavian lentoasemilta olivat Tukholma, Lontoo, Amsterdam, Pariisi ja Kööpenhamina. Kansainvälisistä lennoista eniten matkustajia oli Saksan, Espanjan, Ruotsin, Iso-Britannian ja Ranskan lennoilla.

Finavian reittikehityksestä vastaavan johtajan Petri Vuorion mukaan matkustajamäärät kasvoivat erityisesti Euroopan lennoilla.

– Teemme aktiivisesti työtä lentoyhtiöiden ja matkailuorganisaatioiden kanssa lentoyhteyksien vahvistamiseksi. Vuonna 2022 Suomesta oli 130 suoraa lentokohdetta eri puolille maailmaa. 

Helsinki-Vantaalla oli vuonna 2022 yhteensä 12,9 miljoonaa matkustajaa, joista 87 prosenttia oli kansainvälisen liikenteen matkustajia ja 13 prosenttia kotimaan liikenteen matkustajia. Euroopan ja Amerikan lentoyhteydet palautuivat erinomaisesti. Aasian ja Euroopan välisen vaihtomatkustuksen osuus jäi kuitenkin vähäiseksi, minkä seurauksena Helsinki-Vantaan matkustuksesta palautui vain noin 70 prosenttia verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan.

Lapin lentoasemilla tehtiin uusia ennätyksiä

Joulukuussa Lapin lentoasemilla saavutettiin matkustajaennätys. Rovaniemen, Kittilän, Ivalon, Kuusamon ja Kemi-Tornion lentoasemien kautta matkusti joulukuussa 2022 yhteensä 364 834 matkustajaa. Yksin Rovaniemen lentoasemalla joulumatkustajien määrä kasvoi 40 prosenttia (158 757 matkustajaa) ja Kittilän lentoasemalla 13 prosenttia (101 868).

Vuonna 2022 Lapin lentoasemien kautta lensi yhteensä 1,2 miljoonaa matkustajaa. Kasvua edelliseen vuoteen on peräti 93 prosenttia.

– Jo noin puolet Lappiin suuntautuvista lennoista on reittilentoja. Säännöllisesti liikennöidyt reittilennot ovat erittäin tärkeitä alueen vetovoimaisuudelle, asukkaille ja elinkeinoille. Ne houkuttelevat matkustajia lähtökaupunkia laajemmalta alueelta kattavien liityntälentojensa ansiosta, Vuori sanoo.

Lähde: Finavian tiedote

Päätoimittaja