SDP:n Razmyar: Poliitikot puuttuvat ensimmäistä kertaa strategisen tutkimuksen neuvoston itsenäisyyteen

SDP:n Razmyar: Poliitikot puuttuvat ensimmäistä kertaa strategisen tutkimuksen neuvoston itsenäisyyteen
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Valtioneuvosto ilmoitti torstaina strategisen tutkimuksen teema-alueista vuodelle 2024, jättäen maahanmuuton rahoituksen ulkopuolelle. SDP:n Nasima Razmyar korostaa tiedotteessaan, että tämä on ensimmäinen kerta STN:n historiassa, kun poliitikot sekaantuvat tutkimuksen aiheiden valintaan.

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto STN rahoittaa yhteiskunnallisesti merkittävää tutkimusta. Normaalisti STN esittää tutkimuksen teema-alueet, ja hallitus vahvistaa niiden rahoituksen. Kuitenkin tämän hallituksen päätös muuttaa tätä kaavaa, mikä herättää kysymyksiä hallituksen arvoista.

Kiista keskittyy maahanmuuttoon, jonka rahoitus ja tutkimus siirtyvät vuoteen 2025 tehdyn päätöksen myötä. Razmyarin mukaan perussuomalaiset pyrkivät estämään tutkimuksen, jonka asetelma ei tue puolueen poliittisia tavoitteita. Poliitikkojen puuttuminen tieteelliseen tutkimukseen on poikkeuksellista ja herättää huolta.

Lue myös: SDP:n Mäkynen: perhevapaiden tasainen jakautuminen ei ole pelkästään vanhempien vastuulla

Maahanmuuttolinjaukset herättävät huolta oppositiossa

Maahanmuutto on keskeinen aihe Suomen tulevaisuuden kannalta, ja tutkimuksen lykkääminen herättää huolta. Razmyar ilmaisee pettymyksensä kokoomuksen ja RKP:n taipumisesta poliittisen painostuksen alla. Hän korostaa, että näiden puolueiden tulisi ymmärtää, missä poliittisen intervention raja tieteessä kulkee, ja nyt se on ylitetty.

STN:n esittämät teemat olivat tiedossa jo keväällä, ja monet tutkijat ovat käyttäneet aikaa rahoitushakemuksiin. Maahanmuuttoon liittyviä kysymyksiä oli tarkoitus käsitellä monitieteisen tutkimuksen keinoin, ja päätös lykätä tutkimusta herättää kritiikkiä.

Lue myös: Pääkirjoitus: Rasismi on tuomittava teoin – nyt on Petteri Orpon viimeinen hetki toimia

Razmyar muistuttaa, että Orpon hallitus vakuutti edistävänsä yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. STN-päätös kuitenkin heijastaa hänen mukaansa sitä, miten tiedonanto ei ole vaikuttanut todellisesti, ja sen tarkoitus oli pitää hallitus koossa.

Päätoimittaja