Suomen presidentinvaalit 2024: Kuka voi äänestää ja miksi se kannattaa?

Suomen presidentinvaalit 2024: Kuka voi äänestää ja miksi se kannattaa?
Kuvituskuva.

Suomen presidentinvaalit 2024 ovat merkittävä tapahtuma maan poliittisessa kalenterissa. Vuoden 2024 presidentinvaalin vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2024, jolloin suomalaiset äänestävät uutta presidenttiä seuraavalle kuusivuotiskaudelle.

Tässä artikkelissa käsittelemme, kuka voi äänestää presidentinvaaleissa ja miksi näissä vaaleissa kannattaa äänestää.

Lue myös: Orpon hallituksen leikkaukset – katso pitkä leikkauslista

Kuka voi äänestää presidentinvaaleissa?

Presidentinvaaleihin oikeutettuja äänestäjiä ovat kaikki Suomen kansalaiset, jotka ovat täyttäneet 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä. Tämä tarkoittaa, että jokainen äänioikeutettu kansalainen voi osallistua vaikuttamaan maan tulevaisuuteen valitsemalla itselleen sopivan ehdokkaan.

Lisäksi myös ulkosuomalaisilla on oikeus äänestää presidentinvaaleissa. Heidän tulee kuitenkin ilmoittaa halukkuutensa äänestää erikseen ja he voivat äänestää joko Suomessa tai ulkomailla sijaitsevassa Suomen edustustossa. Tämä mahdollistaa kaikkien suomalaisten äänen kuulumisen vaalitulokseen, oli heidän asuinpaikkansa sitten Suomessa tai ulkomailla.

Miksi vaaleissa kannattaa äänestää?

Presidentinvaaleissa äänestäminen on tärkeää monesta syystä. Ensinnäkin, äänestämällä osallistuu demokraattiseen päätöksentekoon ja vaikuttamiseen. Jokaisella äänellä on merkitystä, ja kansalaisten äänet yhdessä muodostavat maan suunnan. Äänestämällä voit vaikuttaa siihen, millaisen tulevaisuuden haluat Suomelle.

Toiseksi, presidentinvaalien tulos vaikuttaa suoraan maan johtajuuteen ja ulko- ja sisäpolitiikkaan. Presidentti on Suomen korkein valtionpäämies ja hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa ulkopolitiikan hoitaminen, lainsäädännön vahvistaminen sekä hallituksen toiminnan valvominen. Äänestämällä voit vaikuttaa siihen, millainen johtaja Suomella on seuraavat kuusi vuotta.

Kolmanneksi, äänestäminen on oikeus, joka on saavutettu pitkän taistelun tuloksena. Suomessa äänioikeus on laajentunut vuosien varrella, ja jokaisella äänestäjällä on velvollisuus käyttää tätä oikeuttaan. Äänestämällä kunnioitat niitä ihmisiä, jotka ovat taistelleet demokratian ja tasa-arvon puolesta.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, äänestäminen on tapa vaikuttaa yhteiskuntaan ja omiin arvoihin. Jokaisella ehdokkaalla on omat näkemyksensä ja arvonsa, ja äänestämällä voit tuoda esiin omia mielipiteitäsi ja tukemiasi asioita. Äänestämällä voit vaikuttaa siihen, millaisia päätöksiä tehdään yhteiskunnassa ja millainen Suomesta tulee tulevaisuudessa.

Joten, kun vuoden 2024 presidentinvaalit lähestyvät, muista käyttää äänioikeuttasi. Äänestäminen on tärkeä tapa vaikuttaa maan tulevaisuuteen ja osallistua demokraattiseen päätöksentekoon. Jokainen ääni merkitsee, joten äänestä juuri sinun arvojesi ja tulevaisuuden Suomen puolesta.

Lue myös: Pääkirjoitus: Rasismi on tuomittava teoin – nyt on Petteri Orpon viimeinen hetki toimia

Ehdokasnumerot presidentinvaaleissa 2024:

Li Andersson 2

Olli Rehn 3

Harry Harkimo 4

Jusi Halla-aho 5

Jutta Urpilainen 6

Mika Aaltola 7

Alexander Stubb 8

Sari Essayah 9

Pekka Haavisto 10

Päätoimittaja