Suomessa korkeakoulusta valmistutaan OECD-maiden keskiarvon tahdissa
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on julkaissut vuosittaisen koulutusjärjestelmiä vertailevan indikaattorijulkaisunsa Education at a Glancen. Julkaisun mukaan Suomessa korkeakoulusta valmistutaan samoihin aikoihin, kuin muissa OECD-maissa.
Korkeakoulujärjestelmät eroavat merkittävästi toisistaan, siksi vertailu on tehty vain alemman korkea-asteen koulutuksen läpäisystä, eli Suomessa yliopistojen kandidaatintutkinnon ja ammattikorkeakoulututkinnon suorittamisesta tutkinnon tavoiteajassa.
EAG-vertailun mukaan Suomessa korkeakoulutuksen läpäisy on hieman OECD-maiden keskiarvoa parempi. Suomessa alemman korkeakoulututkinnon suoritti tavoiteajassa 46 % koulutuksen aloittaneista, OECD-keskiarvon ollessa 39 %. Suomessa sukupuolten välinen ero oli hieman suurempi kuin OECD-keskiarvo.
Lue myös: Suomen ammatillinen koulutus on erittäin sukupuolittunutta, opettajien palkat verrokkimaita perässä
Korkeakoulutus tasaa sukupuolten välistä eroa työllisyydessä, mutta ei palkassa. Toisen asteen tutkintoa vailla olevien naisten työllisyysaste oli Suomessa vain 38 %, kun se korkea-asteen koulutuksen suorittaneilla oli 86 %. Miehillä vastaavat luvut olivat 57 % ja 89 %. Koulutuksen puute on siis riski erityisesti naisten työllistymiselle.
Vaikka sukupuolten välinen ero työllisyysasteessa kapenee koulutustason noustessa, ansiotason osalta koulutus ei ole onnistunut vastaavalla tavalla tasaamaan eroja.
Lähde: Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote