Työntekijä loukkaantui kelakonetta käsitellessä – vastuuhenkilöille tuomio oikeudessa

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi ilmanvaihtoalan teollisuusyrityksen tehdaspäällikön ja tuotantopäällikön työturvallisuusrikoksesta 25 ja 20 päiväsakon sakkorangaistuksiin.

Käräjäoikeuden tuomio tapauksesta annettiin 21.12.2022. Tuomio liittyi keväällä 2021 Iitissä sattuneeseen työtapaturmaan, jossa työntekijä loukkaantui takerruttuaan pyörivään kelakoneeseen, kun hän oli poistamassa sen toiminnassa ilmennyttä häiriötä. Tapaturman johdosta käynnistyi tutkinta, jossa työsuojeluviranomainen havaitsi erilaisia turvallisuuspuutteita, ja asia johti esitutkintaan ja syytteeseen.

Lue myös: Työntekijä sai kiven päähänsä töissä – työnantajalle tuomio

Käräjäoikeuden mielestä vuonna 2014 hankittu kelakone ei ollut suojaukseltaan riittävä, vaikka ce-merkinnät olivat kohdallaan.

Työnantajayhtiölle ei asiassa esitetty yhteisösakkoa. Tämän osalta työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta huomauttaa: ”Yhtiössä on käräjäoikeudenkin toteamin tavoin suhtauduttu työturvallisuusasioihin vakavasti, ja niitä koskevat prosessit yhtiössä olivat asianmukaiset. Siihen nähden on perusteltua, että tässä asiassa arvioitavaksi jäi vain asianosaisten esimiesten henkilökohtainen rikosvastuu.”

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen ja siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

Lähde: AVI:n tiedote

Päätoimittaja