Seksuaalirikoslaki muuttuu tammikuussa 2023 – alastonkuvien lähettäminen voi olla rangaistavaa

Uusi seksuaalirikoslaki astuu voimaan heti vuodenvaihteessa tammikuussa 2023. Jatkossa laki perustuu suostumukseen ja luvattomista kuvien lähettelystä voi tulla herkemmin sanktioita.

Rikoslain seksuaalirikosäännökset uudistuvat 1.1.2023. Uudistuksella halutaan vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa.

“Uudistus on äärimmäisen tärkeä, sillä seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille eikä siitä voi tinkiä missään tilanteessa”, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoo Oikeusministeriön tiedotteessa.

Lue myös: Jopa 32 % työnantajista rikkoo työehtosopimuksia tai lakia

Henriksson painottaa, että lainmuutoksen ohella myös asenneilmapiiri tulee muuttumaan.

“Uuden lainsäädännön voimaantuloon on valmistauduttu poliisien, syyttäjien ja tuomareiden koulutuksilla ja rikosoikeusjärjestelmän toimijoiden resursoinnilla. Kyse ei kuitenkaan ole vain rikosoikeudesta vaan myös asennemuutoksesta suhtautumisessa toisen itsemääräämisoikeuteen. Kansalaiset tarvitsevat tietoa uuden seksuaalirikoslain sisällöstä, kuten eduskunta edellytti ponnessaan lain hyväksymisen yhteydessä”, Henriksson jatkaa.

Vapaaehtoisuuden puute keskiössä rangaistuksia määriteltäessä

Jatkossa raiskauksen määritelmä rikoslaissa perustuu suostumukseen. Raiskaus on sukupuoliyhteys sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti.

Vapaaehtoisuuden puute on keskeistä myös muissa seksuaalirikoksissa. Uuden lain mukaan seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla, kun teko on riittävän vakava. Uutena tekona rangaistavaksi tulee myös seksuaalisen kuvan levittäminen ilman lupaa. Lisäksi uudistuksen myötä seksuaalirikosten rangaistukset kovenevat.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten määrittelyssä painottuu lapsen koskemattomuus. Lapsiin kohdistuvat rikokset luokitellaan entistä vakavammiksi. Myös rangaistukset niistä ankaroituvat. Lähtökohtana on, että lapsi ei voi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa.

Lähde: Oikeusministeriön tiedote

Päätoimittaja