Vihreät eivät suostu hallitusyhteistyöhön Perussuomalaisten kanssa

Vihreät eivät suostu hallitusyhteistyöhön Perussuomalaisten kanssa
Maria Ohisalo. Kuva: Vihreät

Vihreiden puheenjohtja Maria Ohisalon mukaan Vihreät eivät mahdu samaan hallitukseen Perussuomalaisten kanssa. Samalla Ohisalo ilmaisee huolensa Kokoomuksen halusta tehdä yhteistyötä Perussuomalaisten kanssa.

Ohisalon mukaan tulevan hallituksen tulee tehdä ilmastoystävällistä politiikkaa ja uudistaa sosiaaliturvaa oikeudenmukaisesti. Perussuomalaiset ja Kokoomus eivät tähän Ohisalon mukaan pyri.

“Kun viimeksi kokoomus ja perussuomalaiset olivat hallituksessa, koulutuksesta leikattiin yli puoli miljardia euroa, työttömiä pompoteltiin ja edistyksellisen ympäristöpolitiikan sijasta hallitus kumarsi kaivosteollisuuden etuja. Se oli hallitus, joka karsi luonnosta ja ympäristöstä huolehtimisesta niin paljon kuin uskalsi”, Ohisalo kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Kokoomuksen oikeistokonservatiivinen siipi on ollut puheenjohtaja Petteri Orpon kosiskelujen kohteena viime aikoina. Tämä saattaa Ohisalon mukaan pohjustaa tulevaa hallitusyhteistyötä Perussuomalaisten kanssa.

“Orpo on kasvavissa määrin flirttaillut puheissaan perussuomalaisten suuntaan, ja kokoomuksen oma linja esimerkiksi ilmastopolitiikkaan on alkanut näyttää tuuliviirimäiseltä. Metsäpolitiikkaa kokoomus on ollut haluton uudistamaan, ja puolue on toiminut lähinnä metsäteollisuuden edunvalvojana. Kimppa perussuomalaisten kanssa ei ainakaan parantaisi tätä asiaa.”

Ohisalo on huolissaan siitä, että Perussuomalaiset lähtee tekemään hallituksessa asioita, joita Vihreät eivät kannata.

“En usko, että perussuomalaiset lähtevät hallitukseen ilman ilmastotavoitteiden vesittämistä, maahanmuuton vaikeuttamista tai yleisesti nihkeää suhtautumista Euroopan unioniin. Tasa-arvo tai tiedepohjainen päätöksentekokaan eivät voisi hyvin. Purra on monessakin mielessä Halla-ahon manttelinperijä.”

Lue myös: Vihreiden Atte Harjanne lyttää Kokoomuksen ja Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetit

Valtion taloutta tulee tasapainottaa muutenkin kuin leikkauksilla

Ohisalon mielestä valtion talouden tasapainottamiseen ei riitä pelkkä leikkauspolitiikka.

“Valtiontaloutta tulee tasapainottaa tulevien vuosien aikana. Tämä tarkoittaa sekä menoleikkauksia, veronkorotuksia että rakenteellisia uudistuksia. Priorisointeja on tehtävä, mutta ratkaisuissa on oltava tarkkana. On turha kuvitella, että valtiontalous tulisi tasapainoon pelkästään menoja leikkaamalla”, Ohisalo toteaa.

Lue myös: Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti kerää laajaa kritiikkiä – leikkauksia luvassa kaikkein heikoimmassa asemassa oleville

Ohisalo antaa kritiikkiä sekä Kokoomuksen että Perussuomalaisten veronkevennyksille, sillä ne menevät suoraan hyvätuloisten taskuun ja valtiontalous ei välttämättä parane niiden avulla.

“Kokoomus korostaa vain menoleikkauksia – ja esittää samaan aikaan jopa kahden miljardin euron veronalennuksia, joista merkittävä osa menisi hyvätuloisten taskuihin. Tässäkään mielessä kokoomus ja perussuomalaiset eivät ole kaukana toisistaan, sillä myös Purra on avannut viime aikoina ovea veronkevennyksille. Tuntuu, että tämä on ainoa asia, jossa perussuomalaisten linja on muuttunut: enää se ei edes teeskentele olevansa pienen ihmisen asialla, joten sekään ei enää ole esteenä kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyölle.”

Ohisalo pitää puolueiden toimia suorastaan varkautena.

“Orpon ja Purran hallitus olisi Robin Hoodin peilikuva, joka ottaisi köyhiltä ja jakaisi rikkaille.”

Ei hallitusyhteistyötä Perussuomalaisten kanssa

Ohisalon mukaan hallitusyhteistyö Perussuomalaisten kanssa olisi mahdotonta.

“Vihreät haluaa rakentaa Suomea, jossa ihmiset ja luonto voivat hyvin. Kysymys on siis siitä, uudistetaanko sosiaaliturvaa ja taloutta oikeudenmukaisesti. Turvataanko jokaiselle lapselle ja nuorelle hyvä koulutus? Varjellaanko suomalaista luontoa myös tuleville sukupolville? Jatketaanko planeetan elinkelpoisuuden turvaavaa ja vihreitä investointeja vauhdittavaa ilmastopolitiikkaa?”

“Minun on vaikea nähdä, että näihin kysymyksiin tulisi myönteistä vastausta hallituksessa, jossa perussuomalaiset istuisivat. Siksi Vihreät ei mahdu samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Meidän arvopohjamme ovat liian kaukana toisistaan, enkä näe, että yhteisiä tavoitteita tulevalle hallituskaudelle löytyy nimeksikään. Tämä on tulevan pääministeripuolueen, mikä se ikinä onkaan, otettava omassa harkinnassaan huomioon”, Ohisalo päättää.

Haluaisitko sinä Perussuomalaiset vai Vihreät hallitukseen? Kommentoi alle oma mielipiteesi!

Päätoimittaja