YK:n luontokokous alkaa Montrealissa – Maria Ohisalo peräänkuuluttaa konkreettisesia toimia
YK:n biodiversiteettisopimuksen osapuolten 15. luontokokous järjestetään 7.-19. joulukuuta 2022 Montrealissa Kanadassa. Kokouksessa neuvotellaan muun muassa luonnon monimuotoisuutta koskevista tavoitteista.
Kokouksessa neuvotellaan uusista luonnon monimuotoisuutta koskevista tavoitteista, joiden avulla pysäytetään luonnon köyhtyminen. Tähtäimessä on, että vuonna 2030 luontokato on pysäytetty ja luonnon tila paranee. Neuvotteluissa on tarkoitus hyväksyä neljä pitkän tähtäimen päämäärää vuodelle 2050. Päämäärän saavuttamista tukee 22 toiminnallista tavoitetta, jotka on saavutettava vuoteen 2030 mennessä.
Kokoukseen osallistuva ilmasto- ja ympäristöministeri Maria Ohisalo toivoo kokouksen olevan käännekohta luontokadon pysäyttämisessä.
“Montrealin luontokokouksen tulee olla käännekohta luontokadon pysäyttämisessä vuoteen 2030 mennessä hieman samalla tavalla kuin Pariisin ilmastokokous oli ilmastokriisin torjunnassa.”
Ohisalo peräänkuuluttaa konkreettisten toimien tärkeyttä.
“Luonnon monimuotoisuus heikkenee nopeammin kuin koskaan. Luontokato ja luonnon ekosysteemien romahtaminen ovat suurimpia ihmiskuntaa ja taloutemme perusteita uhkaavia haasteita. Tarvitsemme toimia kansainvälisesti, mutta olennaista on tietenkin sekin, että suomalaista luontoa suojellaan nimenomaan Suomessa”, Ohisalo toteaa.
Lue myös: Euroopan komissio ehdottaa toimia puhtaamman ilman ja veden turvaamiseksi
Hän muistuttaa myös luontokadon torjumisen olevan tärkeää ilmastokriisin torjumisessa.
“Luonto on iso osa myös ilmastokriisin ratkaisua. Metsät, suot, maaperä ja valtameret ovat hiilinieluja. Monimuotoinen luonto hillitsee myös ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kuten tulvia, eroosiota tai äärimmäisiä sääoloja”, Ohisalo kertoo.
Kokouksessa odotetaan päätöksiä muun muassa maailmanlaajuisista maa-, vesi- ja merialueiden suojelutavoitteista sekä heikentyneiden maa- ja vesiekosysteemien ennallistamisesta.