Näkökulma: Onko Tempparit jo vanha juttu?

Näkökulma: Onko Tempparit jo vanha juttu?
Temptation Island Suomen tuotanto ei ole onnistunut luomaan kiinnostavia tarinoita. Kuva: Nattu Adnan

Temptation Island Suomen 11. kausi on puolessa välissä. Uutta kautta on markkinoitu sillä, että kaudella on “vanhempia osallistujia” ja jaksojen esitystapaa on muutettu. Mutta onko Tempparit jo nähty? Perusongelmat jatkavat edelleen kauden esittämisen mukana.

Lue myös: 11. kauden Temptation Island Suomen parit julkaistiin – lue esittelyt ja analyysit pareista!

Temptation Island Suomen 11. kausi päätyi otsikoihin jo samasta syystä, kuin aiemmat kaudet, kun osallistujien taustaa ei selvitetty kunnolla. Lisäksi mukaan otettiin Meido, joka on jo kerran aiemmin tuomittu rikoksista. Tuotanto on useaan kertaan kertonut, että osallistujien taustat tarkastetaan ja tuotannon etiikka olisi kunnossa. 10. kausi poistettiin Ruudusta lopulta vasta, kun yksi osallistuja sai tuomion raiskauksesta.

Rahan tekeminen ei ollut ongelma edes ison rikosepäilykasan kanssa. Kausi poistettiin vasta pitkään esittämisen jälkeen ja julkisesta paineesta johtuen. Poistumiseen vaikutti varmasti se, että kausi jatkoi viime aikojen perinnettä ollen erittäin tylsä.

Lue myös: Muistatko vielä Temptation Island Suomen 6.kauden parit? Näin siinä kävi, parien tilanne nyt

Hahmojen pintapuolisuus ja tylsyys pilaavat katselukokemuksen

woman in white tank top lying on bed

Tylsyys on vaivannut pitkään jo Temppareita. Kansan keskuudessa 8. kausi ja 10. kausi olivat surkeita, 9. kausi ihan ok. Trendi on ollut kuitenkin alaspäin ja esimerkiksi kausien 3-7 välistä tykitystä ei ole nähty enää pitkiin aikoihin.

Lue myös: 11. kauden Temptation Island Suomen parit julkaistiin – lue esittelyt ja analyysit pareista!

Tästä päästään yhteen toisista vioista. Temptation Island pyrkii luomaan osallistujista liian yksinkertaistettua kuvaa. Osallistujista tehdään hahmoja, joilla on jotain tiettyjä hokemia ja hahmot ovat hyvin yksiulotteisia (hökäle, viski-Johan, puuma-Disa etc.)

Siinä missä ulkomaiden realityissa nähdään yleensä kasvutarinaa ja draamaa, Temppareissa ihmisten väliset suhteet jäävät usein hahmouden varjoon ja esimerkiksi sinkkujen ja varattujen välistä tunteiden kehittymistä ei päästä seuraamaan kovin järkevästi.

Lue myös: Temptation Islandilla rikotaan ja ylitetään rajoja – Joanna murtuu itkuun

Kenties ohjelmaan tarvittaisiin vähemmän jaksoja ja tiiviimpää leikkausta – nyt monet treffit ovat hyvin vaivaannuttavia välitreffejä ja niistä saatu leikkaus keskittyy hahmoon, ei ihmissuhteisiin – jos jonkun pariskunnan suhteen teema on esimerkiksi “mustasukkaisuus”, treffeiltä televisioon päätyy keskustelu mustasukkaisuudesta treffikumppanin kanssa. Romantiikka ja viettelys puuttuu, kun kaverit puhuvat väkinäisesti suhteen “Ongelmasta”, joka ei välttämättä ole ongelma.

Lue myös: TIS-Disa, 39, säväyttää kuvillaan – lupaa hieroa varatut miehet jäykiksi

TV-viihteen kannalta olisi parempi, jos treffeiltä nähtäisiin kahden ihmisen aitoja keskusteluja sekä osallistujien luonnetta enemmän. Nyt tarttumapinta katsojille jää hyvin vähäiseksi.

Myös osallistujat ovat olleet valjuhkoja viime kausina, mikä osittain johtuu myös edellä mainitusta leikkauksesta – moni jää seinäruusuiksi, vaikka osallistujat kertovat, että henkilö on ollut olennainen osa ryhmäkemiaa ja luonut tunnelmaa.

Esimerkiksi Esan ja Julian välinen rakkaustarina 8. kaudella oli jotakin, jota ei voitu aavistaa katsojien näkökulmasta, koska heidän välisiä keskusteluja ei koskaan nähty – ne eivät sopineet hahmoihin ja tuotannon luomaan narratiiviin.

Temptation Island Suomen 11. kaudella bilejakso on onnistunut uudistus, koska siinä järkevä ihminen voi huomata, että saarella tapahtuu muutakin ja ihmiset eivät olekaan pelkkiä hahmoja. Kaikki eivät toki näitä näe tai ymmärrä.

Ohjelman voi pelastaa enää ainoastaan parantamalla leikkausta, lyhentämällä outoja osioita ja luomalla tarinankaari, jossa hahmojen sijaan esiintyy ihmisiä, jotka kehittyvät matkalla. Hokemat olivat hauskoja 4 kautta sitten, nyt ne ovat enää vaivaannuttavia.

Nykymenolla Temptation Islandin 11. kausi jää sarjan viimeiseksi.

Temptation Island Suomi Nelosella ja Ruudussa keskiviikkoisin.

Päätoimittaja