Mitä tarkoittaa avoin suhde?

Mitä tarkoittaa avoin suhde?
Mitä tarkoittaa avoin suhde?

Avoin suhde on tullut viime vuosina enemmän esille erilaisten artikkeleiden ja kirjojen kautta, mutta mitä tarkoittaa avoin suhde? Miksi ihmiset kokeilevat sitä? Mitä sääntöjä liittyy avoimeen suhteeseen ja voiko avoimeen suhteeseen ryhtyä vaikka kesken suhteen?

Näistä asioista ei ole olemassa yhtä ja universaalia oikeaa vastausta, sillä avoin suhde tarkoittaa suhdetta, jossa kaksi ihmistä määrittelevät yhdessä rajat. Alle on listattu tietoa yleisesti avoimista suhteista.

Mitä tarkoittaa avoin suhde ja mitkä säännöt siinä pätevät?

Avoin suhde on parisuhteen muoto, jossa molemmilla osapuolilla tai joskus harvoin saa olla muitakin seksikumppaneita. Avoimessa suhteessa ollessaan pari voi siis päätyä sänkyyn suhteen ulkopuolisten henkilöiden kanssa.

Avoimissa suhteissa on kuitenkin aina omanlaisensa, yhdessä sovitut säännöt. Joissain suhteissa voi olla vaikkapa rajoitus siitä, etteivät vieraat petikumppanit saa olla samalta paikkakunnalta tai se, että reissuista pitää sopia etukäteen. Joissain suhteissa kerrotaan kaikista kokemuksista, ja joissain suhteissa ei. Joka tapauksessa suhteessa on olemassa säännöt.

Lue myös: Temptation Island Suomi alkaa tänään! Mukana mielenkiintoisia pareja – sarjaeroajia, uskovaisia ja avoin suhde

Äärimmäisin muoto avoimesta suhteesta on polyamorinen suhde, jossa yhdellä tai molemmilla avoimen suhteen “keskushenkilöllä” voi olla toinen rakkaussuhde, eli suhteeseen voi kuulua vaikkapa kaksi miestä ja yksi nainen. Toisaalta avoin suhde voi olla myös puoliavoin suhde, jossa vain pariskunnan toisella osapuolella on fyysisiä suhteita muiden kanssa.

Avoin suhde ei ole aina “viimeinen keino”

Usein stereotypia avoimeen suhteeseen on se, että sillä yritetään pelastaa kuihtumassa oleva parisuhde. Usein se voikin olla avoimen suhteen taustalla, sillä luvalla vieraissa käyminen ei välttämättä satuta toista osapuolta yhtä paljoa, ja uusien juttujen kokeminen voi saada osapuolen/osapuolet tajuamaan, kuinka hyvä suhde oman kullan kanssa loppujen lopuksi onkin ollut.

Lisäksi avoin suhde voi saada väliaikaisesti kulahtaneen seksielämän kukoistamaan uudelleen, esimerkiksi uusien opittujen taitojen takia tai siksi, että arvostaa oman kumppaninsa taitoja entistä korkeammalle. Kaikille ei kuitenkaan käy näin, sillä ihmiset ovat erilaisia.

Toisille ihmisille avoin suhde voi olla kuitenkin luontainen suhteen muoto, sillä kaikki ihmiset eivät ole monogamisia eli yksiavioisia. Ihmiselle on jossain määrin luontaista se, että kumppaneita voi olla useampia, joten avoin suhde voi olla myös keino toteuttaa itseään ja antaa itsensä kokea halua useamman henkilön kanssa.

Avoin suhde on loppujen lopuksi suhteen muotona yhtä luontaista kuin vaikkapa homoseksuaalisuus, sillä siinä ei tehdä vääryyttä muita ihmisiä kohtaan ja siinä ilmaistaan omaa seksuaalisuutta vapaasti.

Milloin lopettaa avoin suhde?

Avoimen suhteen rajat tulee sopia yhteisesti.
Avoin suhde voi päättyä suhteen sulkemiseen tai eroamiseen. Avoin suhde voi myös muuttaa muotoaan. Kuvituskuva/Unsplash

Joskus avoin suhde on vain väliaikainen kokeilu, joten avoimen suhteen lopettaminen on oltava molempien yhteinen päätös. Tässä tilanteessa kuitenkin molemmilla on vahva sananvalta, sillä kumpikaan suhteen osapuoli ei voi olla yksin avoimessa suhteessa, toisen ollessa vain oman kumppaninsa kanssa (ellei näin sovita).

Monesti avoin suhde loppuu myös siihen, että toinen joko ihastuu tai rakastuu ja joko jättää alkuperäisen kumppaninsa tai päättää keskittyä omaansa. Toisaalta avoin suhde on niin monimuotoinen suhde, ettei sen lopettamiseen ole vain yhtä ja ainoaa ratkaisua, ja jotkut ihmiset elävät tässä suhdemuodossa käytännössä suhteensa tai elämänsä loppuun asti.

Lue lisää:

Näin saat pitkän parisuhteen

Lähteet: henkilöhaastattelut ja polyamoria.fi

Päätoimittaja