Kokoomus ilakoi – Vuoden 2024 alusta Kela-korvauksiin suurin korotus lähes 35 vuoteen

Kokoomus ilakoi – Vuoden 2024 alusta Kela-korvauksiin suurin korotus lähes 35 vuoteen
Kela-korvauksiin on tulossa korotus 2024. Kuva: Kokoomus

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on ilmoittanut tiedotteessaan, että ensi viikolla tapahtuu merkittävä muutos Kela-korvauksissa, mikä on suurin korotus lähes 35 vuoteen. Tämä päätös on osa Orpon hallituksen tavoitetta kääntää Kela-korvaukset taas nousuun.

Kela-korvauksia ei ole laajasti korotettu vuoden 1989 jälkeen, ja edelliset hallitukset ovat jopa leikanneet korvauksia. Tämä päätös on siis erittäin tervetullut muutos, jota Kokoomuksen kansanedustajat sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Ville Väyrynen ja Oskari Valtola pitävät erittäin tärkeänä.

Vuonna 1964 voimaan tulleessa sairausvakuutuslaissa oli tavoitteena, että potilaat saisivat noin 60 prosentin korvauksen maksamastaan yksityislääkärin palkkiosta. Tämä mahdollistaisi kansalaisille haluamansa lääkärin ja hoitopaikan valinnan. Valitettavasti Kela-korvauksia ei ole laajasti korotettu vuoden 1989 jälkeen, ja edelliset hallitukset ovat jopa leikanneet korvauksia.

Kokoomuksen kansanedustajat pitävät tätä päätöstä erittäin tervetulleena, erityisesti ottaen huomioon sen, että Suomessa on OECD-maiden kolmanneksi iäkkäin väestö. Koronakriisi ja sen aiheuttama kuormitus ovat entisestään pahentaneet hoitovelkaa. Tämä päätös on askel oikeaan suuntaan, jotta terveydenhuoltojärjestelmämme voisi toimia täydellä kapasiteetillaan hoitoa tarvitsevien potilaiden hyväksi.

Lue myös: Orpo suutahti – Rinne lipsautti tietoa Kokoomuksen suunnitelmista hallitusneuvotteluissa

Yksityislääkärikäyntien korvaukset kasvavat vuoden 2024 alusta

Yksityislääkärikäynneistä maksettavaan Kela-korvaukseen on tulossa huomattava korotus 1.1.2024 alkaen. Uudesta vuodesta alkaen Kela korvaa yksityisen yleis- ja erikoislääkärin vastaanottokäynnistä 30 euroa ja etävastaanotosta 25 euroa. Samalla hammaslääkärin tekemän suun perustutkimuksen korvaus suurenee 15,50 eurosta 30 euroon. Myös psykiatrin vastaanottokäynnistä ja hoidosta maksettavat korvaukset suurenevat. Vuonna 2023 Kela on korvannut yksityisen lääkärin palkkiosta keskimäärin 8 euroa.

Kokoomuksen kansanedustajat korostavat, että tämä päätös palauttaa korvaustason käytännössä Marinin hallituksen tekemää leikkausta edeltävälle tasolle. Edellisen hallituksen leikkaukset olivat lyhytnäköisiä ja irti muusta soten kehittämisestä. Orpon hallitus on myös valmistelemassa 60-vuotiaan Kela-korvausjärjestelmän uudistamista, jonka tarkoituksena on purkaa hoitojonoja ja nostaa korvauksia määrätietoisesti.

Marinin hallituksen leikkaukset Kela-korvauksiin saivat aikoinaan laajaa kritiikkiä Kelalta, Kuluttajaliitolta, Kuntaliitolta, terveydenhuoltoalan yrityksiltä ja alan ammattiliitoilta. Asiantuntijat ovat aiemmin arvioineet, että Kela-korvauksien leikkaus on lisännyt painetta esimerkiksi julkisessa hammashuollossa. Korvausten kasvattamisella pitäisi olla päinvastainen vaikutus. On siis aika nostaa 60-vuotias Kela-korvaus takaisin arvoiselleen paikalle.

Ensi vuodelle korvaustaksojen korottamiseen on varattu rahoitusta noin 97,5 miljoonaa euroa, josta valtion rahoitusosuus on 65,3 miljoonaa euroa. Loput rahoituksesta tulee sairasvakuutusmaksuista. Nykymuotoisten Kela-korvausten korottaminen ei vaadi lakimuutoksia, ja Kela vahvistaa korvaustaksat voimassa olevan sairausvakuutuslain mukaisesti. Hallituksen kaavailemaan uuteen Kela-korvausmalliin on varattu rahoitusta noin 134,2 miljoonaa euroa vuodessa vuosien 2025–2027 ajaksi. Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskuntaan syksyllä 2024.

Korotuksille kritiikkiä

Hallitus korottaa yksityislääkärien Kela-korvauksia tilanteessa, jossa se leikkaa julkisen puolen sotelta jopa miljardeja.

Kela-korvausten korotus on luonnollisesti kerännyt kritiikkiä, sillä yhdessä muiden leikkausten kanssa tilanne on monen mielestä pienituloisille kestämätön. Tämänkin summan olisi voinut käyttää julkisen puolen tilanteen parantamiseen. Hallituksesta kritiikki on sivuttu täysin.

Päätoimittaja