Mitä käy, jos käyttää vettä sähkökatkon aikana? Voi aiheuttaa ongelmia

Tulevana talvena voidaan joutua varautumaan sähkökatkoihin. Mitä käy, jos käyttää vettä sähkökatkon aikana?

Vedenkäyttöä ei suositella sähkökatkojen aikana, sillä viemäriverkot eivät ole toiminnassa. Sähkökatkon aikana tulee välttää veden valuttamista viemäriin, jotta vältyttäisiin viemärien tulvimiselta. Vessa kannattaa jättää vetämättä ja kerätä hanasta laskettu vesi ämpäriin. Sähkökatkon aikana vedentulo voi jatkua jonkin aikaa tai loppua heti.

“Vedentulo jatkuu normaalisti tai hieman heikommalla paineella useimmissa kotitalouksissa lyhyen sähkökatkon, esimerkiksi kahden tunnin ajan. Katkon aikana vettä saa käyttää juomavetenä normaalisti eikä katkos vaikuta veden laatuun”, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön varautumisen asiantuntija Essi Kulju kertoo.

Lue myös: Sähkönkulutus laski lokakuussa Suomessa kahdeksalla prosentilla

Mitä käy, jos käyttää vettä sähkökatkon aikana?

Veden käyttämistä sähkökatkon aikana tulisi välttää. Lyhytkin sähkökatko vaikuttaa esimerkiksi jätevesihuoltoon, sillä veden siirtämiseen jätevedenpuhdistamoille käytetään sähköllä toimivia pumppuja, jotka pysähtyvät katkon ajaksi. Jos pumppua ei ole varustettu varavoimalla, ei jätevesi pääse katkon aikana liikkumaan putkessa eteenpäin.

“Veden laskemista viemäriin tulee katkon aikana välttää, jotta viemäriverkoston jätevedet eivät aiheuta ylivuotoja ympäristöön tai viemärien tulvimista kiinteistöihin”, Kulju sanoo.

Lyhyen sähkökatkon aikana ei tule käydä suihkussa tai kylvyssä. Myös muuta runsasta vedenkäyttöä tulee välttää. Vesi voi tulla pahimmillaan jopa sadan asteen lämpötilassa, mikä voi aiheuttaa vakavan hengenvaaran. Tilanteeseen pitäisi varautua ostamalla puhdasta juomavettä etukäteen.

Lue myös: Näin kotitalouksia tuetaan sähkölaskuissa

WC:n käyttöä tulee välttää, sillä vessa voi mennä tukkoon, jos vessan vetää. Ohjeistus on, että jos katko kestää pidempään, tulisi tarpeet tehdä tarvittaessa muovipussiin.

Mikäli sähkökatko aiheuttaa häiriöitä vedenjakeluun tai vesihuoltoon, niistä tiedotetaan vesihuoltolaitoksen tai kunnan verkkosivuilla.

Lähde: Suomen pelastusalan keskusjärjestön tiedote

Päätoimittaja