Oho! Kokoomus haluaisi kieltää TikTokin

Oho! Kokoomus haluaisi kieltää TikTokin
Photo by <a href="https://unsplash.com/@helloimnik" rel="nofollow">Nik</a> on <a href="https://unsplash.com/?utm_source=hostinger&utm_medium=referral" rel="nofollow">Unsplash</a>

Kokoomuksen kansanedustaja, EU-politiikkaan erikoistunut suuren valiokunnan jäsen Aura Salla on ottanut kantaa TikTokin turvallisuuspoliittisena uhkana ja kannattaa sen kieltämistä EU:ssa.

Sallan mukaan Euroopassa tulisi keskittyä datan keräämisen luomiin turvallisuusuhkiin sen sijaan, että keskityttäisiin digimarkkinoiden ja -palveluiden ylisääntelyyn.

Sallan mukaan yksi ongelma, johon Euroopassa on herätty, on yhdysvaltalaisten yritysten datan kerääminen Euroopassa ja sen siirtäminen Yhdysvaltoihin tuotteiden ja palveluiden kehitystä varten. Euroopan näkökulmasta on ollut epävarmuutta siitä, miten tietoja kohdellaan Yhdysvalloissa. Tähän ongelmaan on jo puututtu, kun Yhdysvallat joutuivat rakentamaan oikeusasiamiehen palvelun, josta eurooppalaiset voivat tarvittaessa kysyä henkilötietojaan. Kuitenkin huoli yhdysvaltalaisten datan keräämisestä on ollut suurempi kuin kiinalaisten, vaikka jopa Suomen presidenttiehdokkaat käyttävät avoimesti kiinalaista sosiaalisen median palvelua, TikTokia.

Lue myös: Kokoomus ilakoi; Vuoden 2024 alusta Kela-korvauksiin suurin korotus lähes 35 vuoteen

Suurin huoli turvallisuusuhkat

Salla on erityisen huolissaan TikTokin luomista turvallisuusuhkista. Kiinassa yritykset joutuvat tarvittaessa luovuttamaan datansa valtiolle, mikä tarkoittaa, että TikTokkiin ladatut videot voivat päätyä Kiinan kommunistisen puolueen propagandan välittämiseen tähtäävän teknologian kehitystyöhön. Vaikka TikTok on pyrkinyt luomaan mielikuvaa siistiytyneestä länsimaisesta yrityksestä, sen omistaa kiinalainen Bytedance, joka noudattaa Kiinan lakien velvoitteita. Tämä herättää huolta siitä, että Suomessa hakijat ulkopolitiikan kärkitehtäviin jakavat dataansa kiinan propagandakoneistolle.

Sallan mukaan markkinatalous on tärkeä, mutta vahva turvallisuuspolitiikan linja on ainoa tapa taata turvallinen yhteiskunta. Siksi Euroopan unionin on harkittava tarkasti, antaako se Kiinan kerätä vapaasti dataa Euroopassa ja käyttää sitä omien tarkoitusperiensä vahvistamiseen.

Päätoimittaja