Sähkön hinta 2023 laski hintakriisiä edeltävälle tasolle

Sähkön hinta 2023 laski hintakriisiä edeltävälle tasolle
Kuvituskuva.

Sähkön keskihinta on laskenut hintakriisiä edeltävälle tasolle vuoden 2023 kevään aikana, ilmenee Nord Poolin vuoden 2023 hintatiedoista. Suomen sähköomavaraisuus on saavutettu tuulivoiman lisärakentamisen ja Olkiluoto 3:n ansiosta. Vuoden 2023 tukkusähkön keskihinta oli 56,5 euroa megawattitunnilta, mikä vastaa inflaatiolla korjattuna vuoden 2010 alkaneen jakson keskimääräistä hintatasoa.

Sähkön hinta on laskenut merkittävästi hintakriisivuodesta 2022, jolloin hinta oli jopa 64 prosenttia korkeampi. Lyhyen aikavälin hintavaihtelut ovat olleet suurempia tuulivoiman kasvavan osuuden vuoksi, ja negatiivisen hinnan tunteja on ollut enemmän kuin koskaan aiemmin, yhteensä 467 tuntia. Kalleimmillaan sähkön hinta oli marraskuun 21. päivänä, jolloin päivän keskihinta lähestyi kolmeasataa euroa. Vastaavasti halvimmillaan sähkö oli kolme päivää myöhemmin norjalaisen yhtiön tarjoamien virheellisten tietojen vuoksi, jolloin sähkön päivähinta oli jopa reilut 200 euroa pakkasella.

Lue myös: Sähköautojen kysyntä pysynyt korkealla energiakriisistä huolimatta

Kuukausittaiset hintavaihtelut kuvaavat hintakriisin päättymistä ja paluuta normaaliin. Maaliskuussa megawattitunti maksoi vielä 74 euroa, kun taas kriisiä edeltäneinä vuosina kuukauden normihinnat vaihtelivat reilusta kahdestakymmenestä vajaaseen viiteenkymmeneen euroon. Toukokuun keskihinta laski jo alle kolmenkymmenen euron. Edullista sähköä oli saatavilla myös heinä- ja syyskuussa, kun taas kallein kuukausi oli joulukuu, jolloin sähkön hinta oli noin 76 euroa megawattitunnilta.

Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa korostaa, että sähköjärjestelmämme on kokenut merkittäviä muutoksia. Suomi on käytännössä sähköä vievä maa, sillä tuotantoa on tullut lisää. Tuulivoiman osuuden kasvu on merkittävin selittäjä hintavaihteluiden suuruudelle. Lisäksi pörssisähkösopimusten osuus on kasvanut tuntuvasti, mikä käy ilmi Taloustutkimuksella tehdystä kyselytutkimuksesta. Arvioiden mukaan pörssisähkösopimusten määrä on jopa kaksinkertaistunut noin kolmeenkymmeneen prosenttiin kaikista sopimuksista.

Salomaa huomauttaa, että uudistuneet sähkömarkkinat palkitsevat valppaan kuluttajan. Joustava pörssisähköasiakas voi hyötyä hintavaihteluista seuraamalla tuntihintoja ja ajoittamalla kulutustaan edullisimpiin ajankohtiin. Tämä hyödyttää myös muita, kun alimmat ja ylimmät hinnat tasoittuvat ja hintavaihtelu vähenee.

Energiavirasto julkaisee viralliset luvut vasta ensi kesänä, mutta hintatilastot kuvaavat hyvin sähköjärjestelmän muutoksia ja hintakriisin päättymistä. Sähkön hinta on palannut normaaliksi ja keskimääräiselle tasolle, mikä on myönteinen kehitys sekä kuluttajille että energiamarkkinoille.

Yhteenvetona voidaan todeta, että sähkön keskihinta on laskenut hintakriisiä edeltävälle tasolle viime kevään aikana. Suomi on saavuttanut sähköomavaraisuuden tuulivoiman ja Olkiluoto 3:n ansiosta. Lyhyen aikavälin hintavaihtelut ovat olleet suurempia tuulivoiman kasvavan osuuden vuoksi, mutta hintojen palautuminen normaaliksi kuvastaa sähköjärjestelmän muutoksia. Joustavat pörssisähköasiakkaat voivat hyötyä hintavaihteluista seuraamalla tuntihintoja ja ajoittamalla kulutustaan edullisimpiin ajankohtiin, mikä tasoittaa hintoja ja vähentää hintavaihtelua.

Lähde: Energiaviraston tiedote

Päätoimittaja