SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi kannatusmittauksessa

SDP nousi suosituimmaksi puolueeksi kannatusmittauksessa
Kuvituskuva.

SDP on noussut selvästi suosituimmaksi puolueeksi Taloustutkimuksen Ylelle tekemässä kannatusmittauksessa. Kokoomus ja vasemmistoliitto sen sijaan menettivät kannatustaan.

Syyskuusta lokakuuhun SDP:n kannatus nousi lähes kolme prosenttiyksikköä, ja se ohitti kokoomuksen suosiossa. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo, että SDP on saanut kannatusta myös muilta keskusta-vasemmistolaisilta puolueilta sekä nukkuvien puolueesta ja pienpuolueita äänestäneiltä.

Kokoomuksen kannatus puolestaan putosi kuukaudessa 1,3 prosenttiyksikköä. Nykyisin kokoomusta kannattaa hieman yli 20 prosenttia äänestäjistä, mikä on laskua eduskuntavaalien tulokseen verrattuna. Sosiaalidemokraateille mitattiin lokakuussa 23,5 prosentin kannatus, joka on SDP:n korkein lukema huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen.

Vasemmistoliiton kannatus nousi syyskuussa, mutta lokakuussa se palautui takaisin 8,5 prosentin tasolle. Sekä vasemmistoliiton että vihreiden kannatus on kuitenkin selvästi eduskuntavaalituloksen yläpuolella.

Perussuomalaisten kannatuksen lasku tasaantui lokakuussa, ja heitä äänestäisi mittauksen mukaan 17,3 prosenttia. Eduskuntavaaleista puolueen suosio on kuitenkin laskenut lähes kolme prosenttiyksikköä.

Pienistä puolueista Liike Nyt lähes tuplasi kannatuksensa lokakuussa, ja sen kannatus on lähes sama kuin eduskuntavaaleissa. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mukaan Liike Nyt näyttäisi saaneen vakiokannattajansa aikaisempaa paremmin taakseen.

SDP:n kannatuksen nousu on herättänyt huolta kokoomuksen ja koko hallituksen keskuudessa. Hallitus esitteli lokakuussa ensimmäisen budjettiesityksensä, ja talouskeskustelu näyttäisi heikentäneen neljän hallituspuolueen yhteistä kannatusta. Palkansaajajärjestöt ovat protestoineet hallituksen työelämäuudistuksia vastaan, mikä voi vaikuttaa myös poliittiseen ilmapiiriin.

Lue myös: Ay-liikkeen historia ja saavutukset Suomessa

Päätoimittaja