Vuokratulojen verotus helpottuu – Verohallinto ottaa käyttöön uuden rajapinnan

Vuokratulojen verotus helpottuu – Verohallinto ottaa käyttöön uuden rajapinnan

Verohallinto on ottanut käyttöön uuden rajapinnan, joka helpottaa vuokratulojen verotusta. Tämän uuden järjestelmän avulla vuokratuloista voidaan maksaa veroja reaaliaikaisesti verovuoden aikana. Tämä mahdollistaa oikean määrän verojen maksamisen jo ennen verovuoden päättymistä, välttäen jäännösverojen tai palautusten syntymisen.

Aiemmin vuokratulojen verotus tapahtui joko huomioimalla ne asiakkaan veroprosentissa tai maksamalla tuloista ennakkoveroa. Nyt Verohallinto saa rajapinnan kautta reaaliaikaisesti tiedon asiakkaan saamista vuokratuloista ja voi ehdottaa asiakkaalle ennakkoverojen muutoksia tarpeen mukaan. Asiakas voi hyväksyä Verohallinnon ehdotuksen OmaVerossa tai hakea itse muutosta ennakkoveroon.

Lue myös: Asiointi verottajan kanssa on muuttunut – suurin osa asioinnista tapahtuu verkossa

Uusi järjestelmä helpottaa myös vuokratulojen ilmoittamista verovuoden esitäytetylle veroilmoitukselle. Vuokratulojen tiedot siirtyvät automaattisesti asiakkaan veroilmoitukseen seuraavana keväänä, mikä säästää asiakkaan aikaa ja vaivaa.

Rajapinnan käyttöönotto vaatii vuokratuloja hallinnoivalta yritykseltä tai alustaoperaattorilta muutoksia sen käyttämään ohjelmistoon. Asiakkaan tietojen ilmoittamisesta Verohallinnolle pitää myös erikseen sopia asiakkaan kanssa. Verohallinto on käyttänyt erilaisia rajapintoja jo yli 250 miljoonaa kertaa vuoden 2023 loppuun mennessä. Suosituin rajapinta on mahdollistanut työnantajien, eläkkeen tai etuuden maksajien hakea henkilön voimassa olevan veroprosentin suoraan Verohallinnon järjestelmästä ennen suorituksen maksamista. Tämän rajapinnan avulla jo yli kahden miljoonan suomalaisen verokorttitiedot siirtyvät automaattisesti.

Uusi rajapinta on askel kohti entistä helpompaa ja vaivattomampaa verotusta. Se mahdollistaa vuokratulojen reaaliaikaisen verotuksen ja varmistaa, että asiakas maksaa oikean määrän veroja jo verovuoden aikana. Tämä parantaa verotuksen ennustettavuutta ja vähentää mahdollisia yllätyksiä jäännösveroissa tai palautuksissa.

Lue myös: Brittien uusi hallitus heti kriisissä – veronalennukset uhkaavat vauhdittaa inflaatiota rajusti

Verohallinto jatkaa rajapintojen kehittämistä ja pyrkii tarjoamaan entistä parempia ja käyttäjäystävällisempiä ratkaisuja verotuksen helpottamiseksi. Uusi rajapinta vuokratulojen verotusta varten on yksi askel tähän suuntaan ja hyödyttää niin vuokranantajia kuin vuokralaisia.

Päätoimittaja