Analyysi: Talvilajien MM-kisoista yksi mitali?

Analyysi: Talvilajien MM-kisoista yksi mitali?
Suomalaiset hamuavat hiihdossa menestystä. Kuva: Santeri Kärki

Hiihdon MM-kisat lähestyvät, ja viime aikoina suomalaisetkin ovat saaneet nauttia onnistumisista hiihtolajien parissa. Iivo Niskanen otti komean voiton paraatimatkallaan 15 kilometrin perinteisen kilpailussa, minkä lisäksi Krista Pärmäkosken vire Tour De Skin loppua kohti oli nousuvireinen.

Uutiskansalainen analysoi Suomen mahdollisuudet eri hiihtolajeissa vuoden 2019 MM-kisoissa.

Maastohiihdossa kovat mitaliodotukset

Maastohiihto on todennäköisesti ainoa kisamuoto, josta Suomi ottanee vähintään yhden mitalin. Iivo Niskanen on Suomen kirkkain tähti 15 kilometrin perinteisellä, jossa tarjolla on tämän hetken vireen perusteella “varma mitali”. Toinen Iivolle sopiva henkilökohtainen matka lienee 50km, tosin siinä menestys ei ole niin varmaa historian tuntien.

Iivon henkilökohtainen vire voi luvata hyvää myös pariviestiin, missä uransa parhaan sijoituksen normaalimatkoilla viime viikolla napannut Ristomatti Hakola kaipaa vierelleen kovakuntoista paria. Nappionnistumisella parisprintin mitali tai jopa voitto on mahdollisuuksien rajoissa.

Naisten henkilökohtaisilla matkoilla Krista Pärmäkoski voi ottaa matkalla kuin matkalla nappionnistumisella mitalin, mutta voittoon asti rahkeita ei ole. Lisäksi Pärmäkosken täytyy vielä ennen Seefeldin kisoja ottaa askel eteenpäin, sillä nykyvireessä matkaa parhaiden ollessa mukana mitalisijoille on ollut vielä pari askelta.

Naisten viestissä Suomi voi nappipäivänä napata kolmossijan, mutta Norja ja Venäjä ovat liian kovia. Mitalisija vaatisi tosin muiden hiihtäjien venymistä, sillä Pärmäkosken lisäksi muut suomalaiset ovat olleet aavistuksen liian kaukana vielä absoluuttisesta huipusta. Muun muassa Matintalon ja Niskasen venyminen kisojen aikana voisi antaa mahdollisuuden haastaa Ruotsi.

Sprintissä Hakola ei välttämättä yllä aivan mitaleille, naisten puolella Pärmäkoskea lukuun ottamatta välierät ovat jo nappionnistuminen. Miesten viestissä Suomelta puuttuu neljäs kova tekijä, ja kolmas huippunimi Matti Heikkinen ei ole vakuuttanut tällä kaudella. Tuntuu siltä, että Heikkisellä on vielä aavistuksen liian pitkä matka top-10:een MM-kisojen lähestyessä vääjäämättä.

Mäkihyppy

Mäkihypyssä maajoukkueella on hieman parempi tilanne kuin aiempina kausina. Antti Aalto on kuluvalla kaudella murtautunut säännölliseksi toisen kierroksen hyppääjäksi, ja parhaillaan sijoitukset ovat olleet top-10-luokkaa. MM-kisoissa Aalto taistelee paikasta kymmenen joukkoon, mutta mitali lienee epärealistinen odotus edes nappipäivänä.

Muut suomalaiset yrittävät pääosin karsinnasta läpi, hyvänä päivänä joku voi päästä jopa 30 parhaan joukkoon.

Joukkuekisoissa Suomen maksimi on 8. sija, mutta senkin saavuttaminen vaatii venymistä äärirajoille.

Yhdistetyssä pieni mahdollisuus

Yhdistetyn kauteen lähdettiin kovin odotuksin hyvän viime kauden jälkeen, mutta tällä kaudella tulokset ovat suorastaan romahtaneet, etenkin mäessä. Tällä hetkellä Suomen huiput Ilkka Herolan johdolla antavat mäessä yleensä liian suuren etumatkan pahimmille kilpailijoilleen. Herolalla hiihto on kulkenut kovaa koko kauden, joten jos Suomen valmennus onnistuu ennen kisoja tekemään ihmeitä mäessä, voidaan ainakin Herola saada 10 parhaan joukkoon. Mitali on erittäin epätodennäköinen.

Muista suomalaisista loukkaantumisista toipunut Eero Hirvonen on kohtuu hyvässä hiihtokunnossa, mutta polven loukkaantuminen on selvästi vaikuttanut mäkeen. Takamatka kärkeen ladulla on edelleen liian suuri.

Muut suomalaiset eli Leevi Mutru yhdistetyssä ja muut urheilijat taistelevat lähinnä jämäsijoista. Viestikilpailuissa sama pahe toistunee kuin yksilökilpailuissa, eli mäen jälkeen takamatka mitaleille on liian kova. Paikat 5-8 kuitenkin voivat olla realistisia hyvillä suorituksilla.

Päätoimittaja