Otteluennakko: Riittääkö Pelicansin lepoetu Tapparaa vastaan?

Otteluennakko: Riittääkö Pelicansin lepoetu Tapparaa vastaan?
Tappara on jälleen taistelemassa Suomen mestaruudesta. Kuva: Santeri Kärki

Keskiviikon mielenkiintoisimmassa Liiga-ottelussa vastakkain pelaavat sarjakakkonen Tappara sekä sarjakolmonen Pelicans. Pelicans saa otteluun tärkeän lepoedun.

Tappara pääsee peliin kolmen Liiga-ottelun voittoputkessa, minkä lisäksi joukkueella on alla tiistainen 2-0 voitto CHL-pelistä Ev Zugia vastaan. Pelicans lähtee otteluun kahden pelin voittoputkessa, kun se kukisti edellisissä otteluissa TPS:n ja Jukurit. Liigan kymmenen viimeisen ottelun kuntopuntarissa Tappara on neljäntenä, Pelicans kahdeksantena, joten Tappara lähtee yleisesti ottaen paremmassa vireessä otteluun.

Kauden keskinäisissä kohtaamisissa Pelicans on toistaiseksi niskan päällä, sillä se on voittanut aiemmat pelit luvuin 3-0 ja 4-2. Pelicans lähtee omissa papereissani ennakkosuosikkina keskiviikon peliinkin. Tapparalla on alla kiihkeä ja väsyttävä kotipeli Ev Zugia vastaan ja pelin tärkeys ja intensiteetti eivät voi olla näkymättä joukkueen otteissa. Toisaalta joukkue on menestynyt kauden aiemmissa back-to-back-peleissä hyvin, koska joukkue on hyvin valmennettu ja pelaajat rautaisessa kunnossa. Tätä faktaa ei kuitenkaan kannata liikaa miettiä, sillä aiemmissa peleissä kyse on ollut Liiga-otteluista, joissa samanlaista tärkeyttä ei ollut, kuin CHL:n välierässä. Energiaetu otteluun on ehdottomasti Pelicansilla.

Lue myös: Pelicans kaatoi Tapparan ja kiri Lukon eroa umpeen

Erikoistilanteet ja maalivahtipeli ratkaisevassa roolissa

Liiga, jääkiekko, Vilho Heikkinen, Tappara
Tapparan Vilho Heikkinen on aloittanut kauden hyvin, mutta on silti pieni kysymysmerkki. Kuva: S.Kärki

Tärkeimpien joukkuetilastojen perusteella pelistä ei ole odotettavissa hirveän runsasmaalista, mikäli tuomarilinja ei ole äärimmäisen tiukka. Pelicans on päästänyt toiseksi vähiten maaleja Liigassa, Tappara taas kolmanneksi vähiten. Molempien joukkueiden puolustuspelaaminen on ollut uhrautuvaa ja maalivahdit ovat olleet hyviä läpi kauden.

Ylivoima- ja alivoimaprosenteissa joukkueilla ei ole suurta eroa. Molemmilla on kuitenkin yli 20 %:n ylivoimatehot ja esimerkiksi Jori Lehterä on aina vaarallinen Tapparan YV:n pyörittäjänä. Tapparalla on toisaalta alivoimatehokkuus ollut vielä alle 80 %:n luokkaa, joten Pelicansia se ei voi turhan usein päästää ylivoimalle.

Kysymys pelin osalta kuuluukin, pelaako Christian Heljanko toisen ottelun putkeen, vai antaako valmennusjohto nuoren Vilho Heikkisen pelata maalilla? Torjuntaprosentti tälle kaudelle on kelvollinen, 90,94 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,09, mutta Heljanko on selvästi parempi Tapparan maalivahtitandemista. Pelicansilla Patrik Bartosak ja Jasper Patrikainen ovat jakaneet torjuntavastuun kauden aikana ja tilastotkin ovat lähes identtiset, joten Pelicansilla voi olla pieni peluutusetu maalivahtien osalta.

Pelin virtauksen osalta ennustan, että Tappara luo vaarallisia maalipaikkoja enemmän, mutta ei niin paljoa enempää, kuin edistyneet Corsi-tilastot antavat ymmärtää. Taustalla on juurikin tuo edellisen illan kovatempoinen peli Zugia vastaan.

Lue myös: Avoin kiekkoliiga lisäisi urheilullisuutta

Tulosveikkaus: Ennustan, että Pelicans vie ottelun maalin erolla.

Santeri Kärki