Sanna Marin kritisoi Kokoomuksen työelämälinjauksia – “leikkaisivat pienipalkkaisten toimeentuloa”

Sanna Marin kritisoi Kokoomuksen työelämälinjauksia – “leikkaisivat pienipalkkaisten toimeentuloa”
Sanna Marin / Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n puheenjohtaja ja istuva pääministeri Sanna Marin kritisoi Kokoomuksen työelämälinjauksia. Marinin mukaan Kokoomuksen eduskuntavaaleihin esittämät leikkaukset iskisivät kaikkein koviten pienituloisiin ja aiheuttaisivat epävarmuutta työmarkkinoilla.

Marin kritisoi Kokoomusta sekä pienipalkkaisten toimeentulon leikkaamisesta että työelämän epävarmuuden luomisesta.

– Kokoomuksen työelämälinjaukset leikkaisivat pienipalkkaisten toimeentuloa, lisäisivät työelämän epävarmuutta ja rapauttaisivat työehtojärjestelmää. Tässä epävarmassa ajassa on nyt erityinen tilaus sille, että työelämää kehitettäisiin yhdessä sopien ja luottamusta vahvistaen, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin sanoo puolueen julkaisemassa tiedotteessa.

Marinin mukaan Kokoomuksen leikkaukset osuvat kovaa tukia saaviin. Leikkausten myötä asumistuki pienenisi 100 euroa ja työttömyysetuudet jopa 500 euroa kuukaudessa.

– Työttömiin kohdistuvat leikkaukset ovat epäoikeudenmukaisia ja samalla ne lisäävät kaikkien palkansaajien epävarmuutta. SDP haluaa, että työntekijä voi luottaa perheensä toimeentulon olevan turvattu kaikissa tilanteissa. Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun epävarmuus on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan myötä lisääntynyt, Marin toteaa.

Lue myös: Kokoomuksen Valtonen kritisoi SDP:n velanottoa

SDP parantaisi palkansaajien ostovoimaa

SDP:tä on kritisoitu konkreettisten toimien puutteesta talouden tasapainottamisessa. Leikkausten sijaan puolue lähtisi parantamaan palkansaajien ostovoimaa.

– Nykyisten korkeiden hintojen aikana SDP parantaisi palkansaajien ostovoimaa palauttamalla Sipilän hallituksen kiky-sopimuksessa sovittuja vakuutusmaksuja palkansaajalta takaisin työnantajan vastuulle. Tämä siirto toisi työntekijöille enemmän rahaa käteen kuin kokoomuksen lupaamat veronalennukset ja hyödyttäisi myös kaikkein pienituloisimpia, joita veronalennukset eivät koske euroakaan. Esitys ei myöskään heikennä julkista taloutta, sanoo Marin.

Marinin mukaan suurin oppositiopuolue Kokoomus lisäisi työelämän epävarmuutta pidentämällä koeaikoja ja sallimalla perusteettomia määräaikaisuuksia. Kokoomus heikentäisi työehtojärjestelmää mahdollistamalla työehtosopimukset ja luottamusmiehet ohittavan paikallisen sopimisen. Myös ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poisto uhkaisi työehtosopimusjärjestelmää heikentämällä järjestäytymisen kannustimia ja kiristämällä järjestäytyneiden työntekijöiden työn verotusta yli 200 miljoonalla eurolla.

– SDP haluaa vahvistaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion työmarkkinamallia, jossa työehdoista sovitaan yhdessä. Työehtosopimusten heikentämisen sijaan niiden kattavuutta pitää vahvistaa esimerkiksi säätämällä alan edustavin työehtosopimus aina yleissitovaksi, sanoo Marin.

Lue myös: Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti kerää laajaa kritiikkiä – leikkauksia luvassa kaikkein heikoimmassa asemassa oleville

SDP kehittäisi työelämää erilaisin keinoin, kuten lyhennetyn työajan kokeilulla, tasa-arvolainsäädännön uudistamisella, palkka-avoimuuden edistämisellä, ammattiliitoille kanneoikeuden antamisella ja mahdollistamalla palkansaajille todellista vapaa-aikaa ilman jatkuvaa velvoitetta olla työnantajan tavoitettavissa.

Päätoimittaja