Kryptovaluutat vai perinteiset valuutat? Kolme eroavaisuutta ja kolme yhteistä asiaa valuuttojen välillä
Kryptovaluutat ja perinteiset valuutat ovat monin tavoin erilaisia, mutta niistä löytyy myös samankaltaisuuksia. Tässä artikkelissa esittelemme kolme tapaa, joilla kryptovaluutat eroavat perinteisestä rahasta sekä kolme tapaa, joilla ne ovat samanlaisia.
Kryptovaluutan ja perinteisen valuutan erot
1. Kryptovaluutat ovat kokonaan digitaalisia
Kryptovaluutat ovat täysin digitaalisia valuuttoja, kun taas perinteinen raha koostuu fyysisistä seteleistä ja kolikoista. Tämä tarkoittaa, että kryptovaluuttoja voidaan käyttää vain internetin kautta ja niitä ei voi suoraan käyttää fyysisesti. Suurin osa kryptovaluutoista toimii lohkoketjuissa.
Tulevaisuudessa on toki mahdollista, että myös perinteinen fiat-valuutta siirtyy ainakin länsimaissa kokonaan digitaaliseksi. Vielä tähän ei olla kuitenkaan menty, sillä ilman lohkoketjua toimivat valuutat eivät ole täysin turvassa.
2. Kryptovaluutat ovat salattuja ja yksityisiä
Kryptovaluutat ovat salattuja, mikä tarkoittaa sitä, että niiden takana ei ole virallista tahoa, joka hallinnoi niiden arvoa tai määrää. Toisaalta niiden käyttöä voidaan rajata valtion tasolla ja määrään voi vaikuttaa valuutan taustalla käytetty älysopimus. Perinteinen raha sen sijaan on hallittu jollain tavalla valtion tai keskuspankin toimesta ja sitä voidaan painaa aina lisää. Esimerkiksi bitcoinin määrä on ennakkoon rajattu, kun taas dollareita voidaan painaa niin kauan, kuin paperia riittää.
Lue myös: Binancen toimitusjohtajan mukaan 99 % ihmisistä menettää kryptovaluuttansa
3. Kryptovaluutat ovat desentralisoituja
Kryptovaluutat ovat desentralisoituja, mikä tarkoittaa, että niiden arvoa ei hallinnoi yksittäinen taho. Yksittäisen kryptovaluutan arvo muodostuu markkinoilla puhtaasti kysynnän ja tarjonnan kautta. Toisaalta on olemassa myös vakaavaluuttoja, kuten Tether, jonka arvo on lähtökohtaisesti sidottu dollarin arvoon. Perinteinen raha sen sijaan on hallinnoitu valtioiden ja keskuspankkien taholta, jotka usein säätelevät rahan arvoa esimerkiksi muuttamalla korkoja. Myös perinteisen valuutan arvo voi muuttua markkinoilla suhteessa muihin valuuttoihin, mutta muutokset ovat harvoin yhtä radikaaleja, kuin kryptovaluutoissa.
Tarkista kryptovaluuttojen päivän kurssit täältä.
Yhtäläisyydet kryptovaluuttojen ja perinteisen rahan välillä
1. Molempia käytetään vaihdannan välineenä
Sekä kryptovaluuttoja että perinteisiä valuuttoja voidaan käyttää vaihdannan välineenä, eli niillä voidaan ostaa tuotteita ja palveluita. Vaikka kryptovaluuttoja ei ole fyysisessä muodossa, niitä voidaan käyttää eri palveluiden kautta esimerkiksi maksamalla suoraan vastaanottajan kryptolompakkoon tai maksamalla eri krypto-visoilla tai muilla korteilla.
Lue myös: FTX:n arvo romahti – nyt myös Visa katkaisi siteet
2. Molemmilla on markkinoiden antama arvo
Sekä kryptovaluutoilla että perinteisillä valuutoilla on jonkinlainen arvo. Molemmat ilmoitetaan usein paikallisen maan valuutoissa. Koska valuutoilla on arvoa, niillä voidaan myös ostaa palveluita ja tuotteita. Molempien arvo voi myös laskea tai nousta, mikäli markkinat eivät pidä arvoa oikeutettuna.
3. Kryptovaluuttoja ja perinteisiä valuuttoja voidaan säilyttää
Molemmat valuutat voivat olla säästössä ja niille voi kerryttää korkoa. Kryptovaluutoilla korko kertyy usein stakettamisella tai tarjoamalla valuuttoja eri pörsseissä pörssien omiin toimintoihin. Perinteinen valuutta säilytetään vähemmän yllättäen pankissa ja niistä voidaan maksaa korkoa.
Kryptovaluuttaa kannattaa kuitenkin säilyttää tällä hetkellä omassa lompakossa, sillä pörssit ovat alttiita hakkeroinneille ja kuluttajille ei ole samanlaista lain tarjoamaa suojaa, kuin pankkitalletuksissa. Säilytyslompakkoon vinkkejä löydät esimerkiksi Bitcoin.orgin sivuilta.
Yhteenvetona voidaan todeta, että molemmista valuutoista löytyy sekä yhtäläisyyksiä että eroavaisuuksia. Täytyy kuitenkin muistaa, että siinä missä perinteinen valuutta on yleensä puhtaasti tuotteiden ja palveluiden vaihdannan väline, kryptovaluutat ovat toistaiseksi vielä enemmän spekulatiivinen sijoituskohde, kuin tapa ostaa tuotteita.