Kommentti: Oikeistohallitus jakaa rajusti mielipiteitä – saako hallitusta kritisoida ennen, kuin sitä on muodostettu?

Kommentti: Oikeistohallitus jakaa rajusti mielipiteitä – saako hallitusta kritisoida ennen, kuin sitä on muodostettu?
Petteri Orpo. Kuva: Mikko Mäntyniemi

Petteri Orpon johtama hallitusnelikko on neuvotellut säätytalolla ahkerasti ja tuleva oikeistohallitus on jakanut etenkin twitterissä rajusti mielipiteitä. Vasemmalle kallellaan olevat puolueet ovat kunnostautuneet kritiikissä, mistä taas Perussuomalaiset ovat älähtäneet äänekkäästi. Saako hallitusta siis kritisoida jo ennen, kuin sitä on edes muodostettu?

Tämä on kysymys, mitä etenkin tulevat hallituspuolueet ovat esittäneet ja minkä perusteella he ovat pyrkineet hiljentämään tulevan opposition kirjoitteluja sosiaalisessa mediassa. Ajatuksessa on hivenen totuuden siementä, sillä hallitusohjelmahan ei ole vielä selvillä – sitä, mitä on tulossa, ei kukaan tiedä Säätytalon ulkopuolella (eikä sisälläkään) täysin varmasti.

Lue myös: Sanna Marin kritisoi Kokoomuksen työelämälinjauksia – “leikkaisivat pienipalkkaisten toimeentuloa”

Kuitenkin – tiedossa on jo, että tuleva oikeistohallitus sitoutunee VM:n esittämiin 6 miljardin euron leikkauksiin, sillä kaikki puolueet ovat näihin suostuneet. Puolueilla on myös omat poliittiset ohjelmansa (Perussuomalaisten täällä ja Kokoomuksen täällä), jotka ohjaavat vahvasti hallituksen muodostamista. Niissä ei ole niitä vaaleja ennen kuultuja “juhlapuheita”, vaan ohjelmat ovat juuri sitä, mitä puolueet ovat ajamassa.

Kaiken sovittaminen yhteen ei ole ongelmatonta, mutta jo nyt on varmaa, että ohjelmat eroavat esimerkiksi leikkausten osalta merkittävästi “vihervasemmiston” vastaavista. Tämän perusteella onkin loogista, että oppositiopuolueet kritisoivat hallitusohjelmaa – se on heidän tehtävänsä ja osa viestintää omille kannattajille.

Lisäksi hallitusohjelman kritisointi on olennainen osa demokratiaa. Sen kieltäminen veisi meidät huolestuttaville teille.

Lue myös: Wille Rydman loikkasi Perussuomalaisiin – Ivan Puopolo vertasi Kokoomuksen toimia sharia-lakiin!

Päätoimittaja